Primeur: Eerste haltesystemen op basis van E-ink

Geplaatst in: Openbaar vervoer

Ondanks dat de E-ink techniek al veel wordt toegepast zijn er nog weinig buitentoepassingen. Ledyears brengt daar verandering in!

Voor het project Dynamisch Reizigers Informatie Systeem Limburg heeft Ledyears namelijk 225 autonome (zonder aansluiting op een vaste voeding) haltesystemen geleverd die voorzien zijn van E-ink.

 

Grootste voordeel

De dynamische reisinformatie is dankzij de E-Ink techniek goed leesbaar, ook bij fel zonlicht. Andere displaytechnieken als LED of TFT zijn zelf een lichtbron en gaan bij meer invallend licht juist meer licht uitstralen om de leesbaarheid te behouden. Bij E-ink zorgt meer licht juist voor meer contrast en dus een betere leesbaarheid. Om ook in het donker E-ink te kunnen gebruiken past Ledyears in haar systemen backlight toe, die geactiveerd wordt via een aanraaksensor.

 

Wat is E-ink?

E-ink staat voor elektronische inkt en wordt ook wel E-paper genoemd. Deze techniek is bekend van de e-readers maar ook van digitale prijskaartjes in de winkel.

 

Hoe werkt E-ink?

De werking is simpel. Het display bestaat uit een veld vol met bolletjes (pixels). Die bolletjes zijn wit of zwart gekleurd. Door middel van elektrische spanning worden de bolletjes een bepaalde kant opgedraaid. Van sommige ligt de zwarte kant boven, van andere de witte kant. Daardoor ziet u letters of afbeeldingen op het display.

 

Energiezuinig

Eén van de grootste voordelen van E-ink is het lage energieverbruik. Bij het tonen van beeld gebruikt het display namelijk geen energie. Alleen bij  het wisselen van het beeld wordt een klein beetje energie verbruikt. Daarmee is E-ink de ideale techniek voor die systemen waarvoor geen vaste voedingsaansluiting beschikbaar is.

 

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Op dit moment is de ontwikkeling van full colour E-ink in volle gang. Met deze full colour uitvoering is het mogelijk om afbeeldingen en teksten volledig in kleur te kunnen tonen. Omdat er eerst een uitgebreide testfase nodig is om de full colour E-ink techniek te kunnen lanceren, zal dit pas over enkele jaren in Nederland beschikbaar zijn.

 

Uniek project

Met de inzet van E-ink als displaytechniek is DRIS Limburg een uniek project waarin Ledyears haar expertise volledig kan inzetten om deze systemen te ontwikkelen, te installeren en 10 jaar lang te onderhouden.

ONZE OPDRACHTGEVERS

Bezig met laden van projecten...
Enable map
Disable map

NEEM CONTACT OP MET ONZE MARKTSPECIALISTEN